Česky English Yacht Clubu Dyje Břeclav

20. ARODEM PÁLAVSKÁ REGATA 2021

18.5.2018: M.B.Keramika Pálavská regata 2018 - závěrečné zhodnocení

V příloze najdete závěrečné zhodnocení pořadatele.

Pod Pálavskými vrchy, na největší z novomlýnských nádrží, se v posledních třech dubnových dnech uskutečnila tradiční Pálavská regata. Tato jarní regata patří mezi největší jachtařské závody okruhových plachetnic u nás. Letos byla navíc současně Mistrovstvím České republiky olympijské lodní třídy Laser Radial. Pro další jednoposádkové třídy: olympijské třídy Laser Standard a Finn a u nás populární třídu Evropa se jednalo o závod poháru České republiky. Rosničky hlásaly solidní předpověď počasí, která přilákala na Pálavu 132 závodníků ze čtyř evropských zemí – České republiky, Slovenské republiky, Rakouska a Maďarska. Jednalo se o jednu z nejvyšších účastí v historii Pálavské a zejména počty účastníků v lodních třídách Laser Radial (44), Finn (34) a Evropa (36) vytvořily početné flotily, na naše poměry nadstandardně vysoké. Počet závodníků v lodní třídě Laser Radial byl třetí nejvyšší u nás na Mistrovství ČR v historii.


Prvním závodním dnem regaty měla byla sobota 28.4.2018. I když byl teprve konec dubna, tak pod malebnou vinařskou vesnicí Pavlov panovalo celý den krásné letní slunné teplé počasí a navíc foukalo. Podařily se odjet tři rozjížďky ve větru 3-6 m/s a po dojetí závodníků na břeh, čekalo na sportovce občerstvení. I druhý den regaty se naplnila optimistická předpověď, bylo léto a foukalo ještě více 5-10 m/s. Začalo se závodit v poledne a když se v podvečer závodníci vraceli na břeh, měli za sebou 4 krásné rozjížďky. V závěru dne byla zpestřením návštěva sličných Red Bull holek, která dodávala závodníkům křídla do závěrečného dne jachtařských soubojů. A také do nedělního společenského večera. Nejen pro závodníky, ale i celý doprovod byla připravena živá hudba v podobě skvělé kapely Dabljú, večeře, další množství ovoce, pochutin a pití. V rámci večera proběhla i tombola s hodnotnými cenami milých sponzorů regaty a také se promítaly krásné fotky z regaty od Evy Skořepové. Společenský večer vedle závodníků a doprovodu navštívilo i velké množství bývalých jachtařů za což jsem velmi rád, protože ambicí Pálavské regaty není jen samotný jachtařský závod, ale i společné setkání a popovídání jachtařů všech generací, kteří mají tento sport rádi. A v pondělí na Nové Mlýny dorazila Havaj. Vítr i teplota stoupali se čtvercem času a poslední den se za tropického počasí větru 7-15 m/s uskutečnily závěrečné dvě rozjížďky regaty. Slavností ukončení regaty se uskutečnilo v brzkém odpoledni za krásného slunečného a větrného počasí.
Nejúspěšnějšími závodníky Pálavské regaty 2018 se stali: V Radiálech se závodilo o tituly Mistra republiky. Po devíti rozjížďkách obhájil již potřetí, a tudíž čtvrtý titul v řadě získal skvěle jezdící Jakub Halouzka. Stříbro vybojovala po delší době opět závodící nejlepší jachtařka posledních let Veronika Kozelská Fenclová a bronzovou medaili si odváží bratr mistra Jiří Halouzka. Dorostenecký titul Mistra ČR získal Ben Přikryl před Víťou Moučkou a Mikulášem Vaszi. Nejhezčí tituly se rozdělovaly mezi holkami. Titul mistryně získala Veronika Kozelská Fenclová před Martinou Bezděkovou a bronzovou Luckou Keblovou. V olympijské lodní třídě Finn byla krásná účast 34 lodí a zvítězil vynikající Ruda Lidařík před loňským vítězem Jirkou Hýžou. Ceny za třetí místo putovaly do Maďarska zásluhou Petera Elemera Haidekkera. Evropářský triumf získal s velkým náskokem Štěpán Sivý, před druhou, v silném větru fantasticky jezdící, Vendy Škráčkovou a třetím Milanem Soukalem. Nejlepší trojici holek v lodní třídě Evropa vedle první Vendy doplnily Šárka Bauerová a prezidentka třídy Petra Ondíková. Kvalitní konkurence se sešla v olympijské třídě Laser Standard a těsné vítězství Štěpán Novotný před Michalem Steinerem. Třetí místo vybojoval matador této třídy a kamarád Karel Hrubý. Slavnostní vyhlášení výsledků a ukončení regaty bylo zakončeno famózní trubkovou produkcí české národní hymny v podání správce klubu Mirka Kováře.
Kladně byla hodnoceno zasílání SMS zpráv všem účastníkům, kteří o tuto službu projevili zájem, s důležitými informacemi týkající se průběhu a organizace závodu. Domnívám se, že Pálavskou regatu 2018 lze hodnotit jako úspěšný závod. Osobně nejvíce kladně hodnotím fakt, že kvalitní jachtařská část byla doplněna o příjemný společenský večer a celá tato mozaika byla vyplněna velmi přátelským a lidsky hodnotným chováním závodníků a doprovodu. Za to osobně nejvíce děkuji a vážím si toho. Největší radost mám z toho, že si Pálavskou organizujeme sami sobě. Chci tím říci, že hodně z nás závodníků či rodičů pomáhají organizačně nebo finančně regatu zabezpečit. Letošní prim a velké poděkování patří Martinu Bezděkovi, jehož firma M.B.Keramika se stala již počtvrté za sebou největším sponzorem regaty, a proto považuji za správné, že se letošní tradiční jarní závod jmenuje M.B.Keramika Pálavská regata 2018. Neméně velkou zásluhu na tom, že se letošní ročník uskutečnil, mají: Finař Ruda Lidařík, Laserista Karel Hrubý se svým otcem, tradičně Evropář David Lejhanec, David Štěpán z Brna, firma TPS Centrum, společnost Lenky Žůrkové prodávající oblečení značky GUL a holky RedBullky. Krásné ceny pro všechny vítěze dovezly holky z Lanexu a budu rád, když se tato společnost více sblíží s českým okruhovým jachtingem.
Velké poděkování patří Jihomoravskému kraji, který regatu dlouhodobě podporuje a má velkou zásluhu na tom, že letošní ročník byl již osmnáctým v jeho novodobé historii. Všem velké díky bez rozdílu. A samozřejmě děkuji i pořadatelům: týmu tamějšího Jachtklubu Dyje Břeclav v čele s prezidentem klubu Jiřím Krabičkou, řediteli regaty Janku Chlupovi a jeho manželce Evě, hlavnímu rozhodčímu Ríšovi Kafkovi a jeho rozhodcovskému týmu. Protestní komisi vedl bezchybně Radim Vašík, dále děkuji staviteli tratě Tomáši Formánkovi, záchranářskému týmu Stani Hrdličky a mým kamarádům a Kačence za nezištnou pomoc na břehu i mimo něj. V neposlední řadě je nutné ocenit všechny, kteří na regatu přijeli závodit, protože bez nich by důstojná regata neexistovala. Věřím a udělám vše co je v mých silách, abychom se na Nových Mlýnech rádi sešli i při Pálavské regatě 2019 a přidali další kapitolu do bohaté a krásné historie našeho společného kouzelného českého jachtingu.
Přeji všem jachtařům krásnou sezónu 2018 a těším se na setkání u našich krásných rybníků a jezer v jachtařských klubech a klubovnách.

V Brně, 05/2018

Zdeněk Chlup
Přílohy: Palavska regata 2018 - kompexni zhodnoceni poradatele.pdf
 
Arodem
ČSJ
Jihomoravský kraj
Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o.
AUTOLAKY HRUBÝ
Lidařík, s.r.o.
MUDr. David Štěpán, Plastická chirurgie
Pavel C. LEJHANEC, OBCHOD KLENOTY - HODINY
Vaidiš
Devoti Sailing
GUL KITEBOARDING.CZ
TPS centrum
Mikroklima
ATELIER CHLUP
HOHE team
Yacht Club Dyje
Vodní záchranná služba ČČK