Česky English Yacht Clubu Dyje Břeclav

20. ARODEM PÁLAVSKÁ REGATTA 2021

3.10.2021: Palavska regatta 2021 - final report

Final report (only czech language)

20. Arodem PÁLAVSKÁ REGATA 2021
Jubilejní dvacátá Pálavská
Nové Mlýny – Pavlov, YC Dyje, 10. – 12. září 2021
Lodní třídy: Finn, ILCA 7, ILCA 6 a Evropa
Mistrovství ČR a závod Poháru ČR 2021

Čím byla letošní Pálavská charakteristická? Nejvíce tím, že byla dvakrát odložená. Nejprve se měla konat v roce 2020 a podruhé byla přeložena z letošního tradičního jarního termínu na dny zářijové. Ten důvod asi není třeba zmiňovat. No a pak samozřejmě tím, že se jednalo o jubilejní dvacátý ročník Pálavské, takže se pořadatele snažili, aby byla letošní Pálavská vyšperkovaná.
Pod Pálavskými vrchy, na největší z novomlýnských nádrží, se druhý zářijový prodloužený víkend uskutečnila jubilejní dvacátá Pálavská regata. Tato regata patří mezi největší jachtařské závody okruhových plachetnic u nás. Letos byla Mistrovstvím ČR a Pohárem ČR pro jednoposádkové třídy: olympijské třídy ILCA 7, ILCA 6 a letos ještě olympijskou třídu Finn a dále pro tradiční českou třídu Evropa. Bohužel letošní termínové posuny měly za negativní následek, že letošní účast byla výrazně nižší než v předchozích letech. Konkrétně 75 závodníků z České a Slovenské republiky: Jednotlivé flotily čítaly tyto počty závodníků: v třídě ILCA 6 závodilo o mistrovské tituly 25 účastníků; pro ostatní třídy byla regata Pohárem ČR: ILCA 7: 13; Finn: 17 a Evropa: 20.
Počasí bylo vlastně do puntíku takové, jak rosničky předpovídaly: v pátek foukalo a závodilo se, a pak už nic. Zato slunce pálilo o 106 všechny dny a teploty jako v nefalšovaném létě.
V pátek foukalo pěkně a odjely se hned 4 rozjížďky ve větru 3–10 m/s. Jak se nakonec ukázalo, pátečním jachtingem sportovní část regaty skončila. V sobotu od rána na hladinu Nových Mlýnů pod malebnou vinařskou vesnicí Pavlov vítr nefoukal, a proto se hrál fotbálek. Večer se uskutečnil společenský program. Nejen pro závodníky, ale i celý doprovod byla připravena živá hudba v podobě skvělé kapely Fat Cat, večeře, množství ovoce, pochutin a pití. Perlou večera byl bezesporu barman, který celý večer dělal show a míchal fantastické koktejly. V rámci večera proběhla i tombola s hodnotnými cenami milých sponzorů regaty, a také se promítaly krásné fotky Martina Haleše a jeho dcery ze všech dvaceti ročníků Pálavské regaty. Společenský večer vedle závodníků a doprovodu navštívilo i množství nezávodících jachtařů, za což jsem velmi rád, protože ambicí Pálavské regaty není jen samotný jachtařský závod, ale i společné setkání a popovídání jachtařů všech generací, kteří mají tento sport rádi. V rámci večera převzali ocenění klíčové pořadatelské persony dvaceti let Pálavské: Luboš Hofmann, Karel Luksch, Ríša Kafka, Tomáš Formánek, Katka Nedbalcová a Milada Jíchová, Karel Hrubý starší, Jirka Krabička, Mirek Kovář, Staňa Hrdlička a Anička Winklerová.


V neděli pokračovalo letní bezvětří a program jubilejního ročníku Pálavské regaty byl v jednu hodinu završen slavnostním vyhlášením.
Nejúspěšnějšími závodníky Pálavské regaty 2021 se stali: V třídě ILCA 6 se závodilo o mistrovské tituly a již poosmé v řadě triumfoval Jakub Halouzka, po jeho pravici stál na stupních vítězů jeho bratr Jiří. Celkově třetí a současně mistryní v ženách byla skvělá Alessia Palanti. Stříbro v ženách získala Klára Himmelová a bronz Markéta Kopcová. Alessia má titul i v dorostenecké kategorii před Jiřím Himmelem a Zdeňkem Vysloužilem. I v třídě ILCA 7 triumfovali sourozenci – první Viktor a druhý Ondra Teplí. Na stupních je doplnil třetí Ivánek Šenkýř. Ve Finnech byl nejlepší Jirka Hýža. Zde to sourozencům na první dvě místa nevyšlo, jeho bratr mezi nejlepší nepatřil. Druhý byl Ruda Lidařík, třetí Tomáš Mihalik ze Slovenska. A bratrům na prvních dvou místech to nevyšlo ani v Evropách, bráchové Kafkovi se na první místa nevešli, kde byli Milan Soukal, Martin Rozsypal a Štěpán Staniek. Holkám kralovala Míša Bobková před Luckou Kučerovou a třetí Terezkou Kováčovou. Vítězové regaty stoupali na stupně vítězů za famózních fanfár v podání správce klubu Mirka Kováře.
Kladně byla hodnocena informovanost přes WhatsAppovou skupinu s důležitými informacemi týkající se průběhu a organizace závodu. Domnívám se, že Pálavskou regatu 2021 lze hodnotit jako úspěšný závod i přes malou účast závodníků. Osobně nejvíce kladně hodnotím fakt, že jachtařská část byla doplněna o příjemný společenský večer a celá tato mozaika byla vyplněna velmi přátelským a lidsky hodnotným chováním závodníků a doprovodu. Za to osobně nejvíce děkuji a vážím si toho. Největší radost mám z toho, že si Pálavskou organizujeme sami sobě. Chci tím říci, že hodně z nás závodníků či rodičů pomáhají organizačně nebo finančně regatu zabezpečit. Letošní prim patří firmě Arodem. Velké poděkování patří Jihomoravskému kraji, který regatu dlouhodobě podporuje, a také Českému svazu jachtingu a Jižní Moravě. Neméně velkou zásluhu na tom, že se letošní ročník uskutečnil, mají: Finař Ruda Lidařík, Laseristé Karel Hrubý se svým otcem, Tomáš Emil Vaidiš, tradičně Evropář David Lejhanec, David Štěpán z Brna. Krásné ceny darovala brněnská firma TPS Centrum a společnost Lenky Žůrkové prodávající oblečení značky GUL. Hodnotné ceny darovala i firma Romana Teplého Devoti Sailing s perlou pro vítěze MČR ILCA 6: fungl nová plachta.
A samozřejmě děkuji i pořadatelům: týmu tamějšího Jachtklubu Dyje Břeclav v čele s prezidentem klubu Jiřím Krabičkou, řediteli regaty Janku Chlupovi a jeho manželce Evě, hlavnímu rozhodčímu Ríšovi Kafkovi a jeho rozhodcovskému týmu. Protestní komisi vedl Karel Luksch a na vše dohlížel Radim Vašík. Dále děkuji staviteli tratě Tomáši Formánkovi, záchranářskému týmu Stani Hrdličky a mým kamarádům a Kačence za nezištnou pomoc na břehu i mimo něj. V neposlední řadě je nutné ocenit všechny, kteří na regatu přijeli závodit, protože bez nich by důstojná regata neexistovala.
Přeji všem jachtařům úspěšné budoucí regaty a těším se na setkání u našich krásných rybníků a jezer v jachtařských klubech a klubovnách.

Zdenek Chlup
Attachments: Palavska regata 2021 - kompexni zhodnoceni poradatele.pdf
 
Arodem
ČSJ
Jihomoravský kraj
Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o.
AUTOLAKY HRUBÝ
Lidařík, s.r.o.
MUDr. David Štěpán, Plastická chirurgie
Pavel C. LEJHANEC, OBCHOD KLENOTY - HODINY
Vaidiš
Devoti Sailing
GUL KITEBOARDING.CZ
TPS centrum
Mikroklima
ATELIER CHLUP
HOHE team
Yacht Club Dyje
Vodní záchranná služba ČČK